Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Σχέδιο Δράσης

Δημοσιογράφοι – Ανανέωση Τώρα

Επιλογή των δημοσιογράφων
–μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ
για τις εκλογές της 31ης Μαΐου 2008

Σχέδιο Δράσης της ΕΣΗΕΜ-Θ
(Ιούνιος - Δεκέμβριος 2008)



  • Συγκροτούμε επειγόντως Διαρκή Επιτροπή για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΜ-Θ, άλλων Ενώσεων και νομικοί. Την πρόταση καταθέσαμε, για πρώτη φορά, πριν τέσσερα χρόνια. Την αναδείξαμε και από το βήμα του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου. Την καταθέσαμε –και πάλι- στη γενική συνέλευση της 24ης Μαΐου.
  • Αξιολογούμε την επιχειρηματολογία και διαμορφώνουμε συγκεκριμένες προτάσεις-διατάξεις, για να ξεθεμελιώσουμε και να ανατρέψουμε τα όποια αντιασφαλιστικά άρθρα, τόσο στον τελευταίο νόμο, όσο και στους προηγούμενους που ισχύουν.
  • Διαγράφουμε διατάξεις φωτογραφικού χαρακτήρα, που δίνουν το δικαίωμα σε επαγγελματίες, από άλλους χώρους, να κλέβουν τους πόρους από το ΤΣΠΕΑΘ Παράδειγμα: Να μη μείνει ούτε μία μέρα η διάταξη-«παράθυρο» σε δικηγόρους – νομικούς συμβούλους Ενώσεων, Ομοσπονδιών, Ραδιοτηλεοπτικών ή άλλων επιχειρήσεων, που τους αφήνει να υπεξαιρούν χρήματα που προορίζονται για την κοινωνική ασφάλιση των δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ.
  • Ανατρέπουμε τις γενικές διατάξεις που θίγουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών και δημοσιογράφων οι οποίοι πλησιάζουν στη σύνταξη.
    Αποκρούουμε –και με κινητοποιήσεις- την εφαρμογή διατάξεων που περιορίζουν τα δικαιώματά μας και προκαλούν ανασφάλεια.
  • Ξεκαθαρίζουμε: Δε θα πάρουν ούτε δεκάρα, ούτε λεπτό του ευρώ από το Αγγελιόσημο. Κι αυτό γιατί δεν έβαλαν ούτε δεκάρα, ούτε λεπτό του ευρώ, στα ασφαλιστικά μας ταμεία.
  • Διεκδικούμε αποφασιστικά τους πόρους των ταμείων μας που διαφεύγουν, από Αγγελιόσημο και εισφορές. Όποιος κι αν είναι ο υπόχρεος.
    Ζητάμε αύξηση του αριθμού των εκπροσώπων στο ΤΣΠΕΑΘ, από τους ασφαλισμένους δημοσιογράφους.
  • Ενισχύουμε την αυτοδιοικούμενη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ, ακυρώνοντας ακόμη και τη σκέψη για τοποτηρητή του δημοσίου.
  • Καταθέτουμε, ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τις προτάσεις – διατάξεις που θα αντικαθιστούν όσες κινούνται σε αρνητικές κατευθύνσεις.
  • Οργανώνουμε, από την πρώτη μέρα συγκρότησης του προεδρείου της νέας διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ, γραφείο ενημέρωσης για ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα, το οποίο θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Ένωσης.
  • Καλούμε στελέχη του ΤΣΠΕΑΘ δυο φορές το μήνα να κάνουν ενημέρωση στους συναδέλφους και εκδίδουμε, χωρίς άλλη καθυστέρηση, το ενημερωτικό φυλλάδιο, για ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα, που προτείναμε από τον περασμένο Ιούνιο.
  • Ανοίγουμε φόρουμ για τα πιο σημαντικά θέματα του ασφαλιστικού, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εφαρμογής τους, των εργασιακών συνθηκών σε όλους τους χώρους απασχόλησης των δημοσιογράφων(εφημερίδες στην Περιφέρεια και τη Θεσσαλονίκη, ραδιοτηλεοπτικά μέσα στο Βορειοελλαδικό χώρο, ιδιωτικά, δημοτικά και δημόσια, ιστοσελίδες).
  • Παρεμβαίνουμε αποφασιστικά στη διαπραγμάτευση για τη συλλογική σύμβαση ΕΣΗΕΑ – ΕΙΕΑ και ΕΣΗΕΑ - Ενώσεων Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών και προχωρούμε σε κινητοποιήσεις, ώστε να διασφαλιστούν, από τον επόμενο μήνα, πραγματικές αυξήσεις και καλύτεροι όροι εργασίας για κάθε δημοσιογράφο.
  • Αναδεικνύουμε το αίτημα για σύγκλιση των αποδοχών των δημοσιογράφων στη χώρα μας με τις αποδοχές των συναδέλφων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  • Συνδέουμε τις συλλογικές συμβάσεις με το Ασφαλιστικό.
  • Επιλέγουμε, για το επόμενο διάστημα, μια κλαδική σύμβαση εργασίας με θεμέλιο το 6ωρο και ξεκάθαρους όρους για τους δημοσιογράφους στις εφημερίδες, στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα ενημερωτικά portals.
  • Επιβάλλουμε την πραγματική εφαρμογή της σύμβασης για τις ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες, η οποία θα διαμορφωθεί στη «διαιτησία», ύστερα από την πεισματική άρνηση των εκδοτών να δώσουν αυξήσεις πάνω από το 5%. Αυτό είναι κύριο και πρωτεύον, αφού ως τώρα, πολλοί από τους εκδότες, δε σεβάσθηκαν τα συμφωνηθέντα.
  • Επιμένουμε να μετατραπούν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, σε συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου. Το δικαιούνται (είναι θέμα ισοτιμίας) οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι, στον ίδιο χώρο, στα ίδια δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, προσφέρουν ίδιο δημοσιογραφικό έργο με όσους εξασφάλισαν τις συμβάσεις αυτές το 2005-2006. Για όλους επιδιώκουμε την πλήρη εφαρμογή της σύμβασης.
  • Εξετάζουμε, σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις του δ.σ., τη σύγκλιση ειδικής καταστατικής συνέλευσης ώστε, με ξεκάθαρα διαμορφωμένες και διατυπωμένες διατάξεις – άρθρα να δίνονται απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα και σε όσα ήδη άρχισαν να διαφαίνονται.
  • Υλοποιούμε, επιτέλους, στο σύνολό της, την απόφαση που προέβλεπε συνεδριάσεις του δ.σ., μια φορά κάθε μήνα, σε μία από τις πόλεις – κέντρα της Μακεδονίας και της Θράκης.
  • Επαναφέρουμε, άμεσα, την πρόταση να έχει, το κάθε μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, την ευκαιρία και το δικαίωμα στην πλήρη ενημέρωσή του για όσα απασχολούν το δ.σ. και τα άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσής μας. Ελλείμματα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων – μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ δε δικαιολογούνται, πλέον, στη σημερινή εποχή των νέων τεχνολογιών και της δημοσιογραφίας των πολιτών, του Διαδικτύου και των Ιστολογίων.
  • Κάνουμε ταμείο για τα αποθεματικά, τα περιουσιακά στοιχεία και τα ευρωπαϊκά προγράμματα της ΕΣΗΕΜ-Θ. Τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο, ακούγοντας και τις προτάσεις των συναδέλφων του Οικονομικού Ρεπορτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου